Aktuellt program

Våren 2024.

Vi presenterar här ett vårprogram. De flesta konserter vi har genomförs på DFC (Din Fest på Campus) med gott fika, mackor som inte går av för hackor och ibland dagens lunchsoppa eller sallad av något slag.
Adress: Laboratorgränd 11, direkt söder om älven.
Vårens två första konserter blir på Sara kulturhus. Förköp rekommenderas!

Våra föreställningar är öppna för alla men blir man medlem i föreningen har man viss rabatt på entréer och man får också våra mail med påminnelser om jazzhändelser i närområdet.

Vill du bli medlem i föreningen, klickar du –> HÄR

På den här sidan tipsar vi ibland också om andra evenemang än våra egna. I den mån vi känner till och det är något som händer inom vårt närområde. Boston tipsar står det i rubriken när det inte är vårt eget evenemang.

Tack till våra samarbetspartners: Restaurang Din Fest på Campus, Skellefteå kommun, ABF, Musik i Västernorrland, Norrlandsoperan, Sara kulturhus, Skellefteå Musikaliska.


Torsdag 2024-02-01, 19:00 Sara scen 4
Karin Hammar FAB 4 featuring Britta Virves

Karin Hammar FAB 4 har funnits sedan 2014 och gruppen leds av trombonisten Karin Hammar. Gruppen turnerar kontinuerligt nationellt och internationellt och har tre kritikerrosade releaser i bagaget och över 10 miljoner streams på Spotify. Karin Hammar Fab4 samarbetar gärna med internationella gäster. I dag blir det stjärnpianisten Britta Virves tur att sälla sig till Fab4´s stjärnspäckade solistskara. Britta Virves härstammar från Estland men bor numera i Stockholm och anlitas flitigt av olika jazzgrupper.

Musiken i kvällens konsert innehåller färsk musik som Karin Hammar skrev för Fab4 och piano under hösten 2021! Välkomna till ett sprakande musikaliskt möte!

Karin Hammar – trombon/komposition, Andreas Hourdakis – gitarr, Chris Jennings – bas, Fredrik Rundqvist – trummor, Britta Virves – piano

Konserten ges i samarbete med:

Förköp gäller på Sara. Biljettpris: 250.- medlem, 350.- övriga. Skolungdom 50.- Ledsagare gratis. Antingen över disk på Visit Skellefteå eller på nätet. Klicka –> HÄR
För biljettköp via Visit Skellefteå tillkommer en extra serviceavgift


Fredag 2024-02-09 19:00 Sara scen 4
Egerbladh Noveau

En hyllning till den västerbottniske musikern, folkbildaren och kompositören Berndt Egerbladh. Egerbladh var ett unikum inom svensk jazz och en ur alla aspekter lysande pianist och jazzkompositör. Han skrev in sig i jazzhistorien med musiken på Lars Lystedt sextet klassiska album “Jazz Under The Midnight Sun” (1963/64). Den och annan Egerbladhmusik i originalarrangemang som har legat i träda fick nytt liv den 25 januari 2023 på bio Aspen i Stockholm och Umeå Jazzfestival i oktober. Startpunkter för gruppen” Blues Eyes ” som tolkar Berndts musik med respektfull respektlöshet. Jazzens kompositörer hugger inte sin musik i sten. Den ska både tolkas och vara medvetet öppen för variation. Jazz är NU-musik och då ingen jazzmusiker/improvisatör är den andre lik så uppstår oväntade saker. /Lars-Göran Ulander.

”Att en ny orkester uppstår som spelar Berndt Egerbladhs musik är en överrumplande nyhet ..… fint var det att erfara hur hans kompositioner lämpade sig för unga musiker att rumla runt i, och med en nestor mitt i kretsen.” /Gunnar Balgård VK

Lars-Göran Ulander – altsax, Elin Forkelid -tenorsax, Alex Zethson – piano, Vilhelm Bromander – bas, Cornelia Nilsson – trummor

Förköp gäller på Sara. Biljettpris: 250.- medlem, 350.- övriga. Skolungdom 50.- Ledsagare gratis. Antingen över disk på Visit Skellefteå eller på nätet. Klicka –> HÄR
För biljettköp via Visit Skellefteå tillkommer en extra serviceavgift


Lördag 2024-02-17 kl 13:00, DFC. Jazz på svenska
(Årets gratiskafé för medlemmar!)

Quiet conversations

Per Ödberg, Amanda Clarin och Sigge Löf. Tre frilansande musiker och musikpedagoger, alla utbildade på Musikhögskolan i Piteå. I höst är de bl. a ute på Bygdegårdsturné i Norrbotten och spelar ”Jazz på svenska” då i en kvintett. Nu spelar de på trio och levererar sköna svenska jazzklassiker, uppblandade med en del egenskrivet och en gnutta folkvisa.

Per Ödberg – gitarr.
Förutom gitarrist är Per kompositör och pedagog. Han har i många år varit en aktiv kraft i musiklivet på framför allt västkusten och norra Norrland. Även om Per musicerar i många genrer så ligger jazzen honom extra varmt om hjärtat. Per har gett ut två fullängdare i eget namn, Home (2015) och Perception (2017), som både togs emot varmt.

Amanda Clarin – trumpet och sång.
Amanda har under många år frilansat som trumpetare och sångerska i olika konstellationer främst inom jazzgenren. Hon spelar trumpet och sjunger i Luleå Storband och blev utsedd till  ”Årets jazzperson i Luleå 2017”. Amanda ingår även i banden Hardly still fresh and young och Molly Maguire där hon spelar irländsk folkmusik.

Sigge Löf – saxofon.
Sigge är en förnämlig saxofonist och pianist. Han är en flitigt anlitad musiker som har hörts i många olika sammanhang. Hans utryck innefattar allt från jazz till rock.

Medlemmar i Jazzklubben Boston, ungdom och ledsagare gratis. Övriga 175.- .Entré erläggs vid dörren.


Lördag 2024-02-24 kl 13:00, Sara kulturhus, trappscenen
Birger Sundström Quartet

Dags för en av Skellefteås svängigaste gitarrister att inta scenen. Bandet kommer att spela musik av George Gerswin, Cole Porter, Herbie Hancock,  m.fl. Det blir även en egen tolkning av en Psalm av Emil Törnwall och så blir det en liten avdelning med Django Reinhardts musik.

Birger Sundström – Gitarr o Sång, Christer Olofsson – Bas, Göran Hofverberg – Trummor och Monica Eriksson – flöjt och melodica. 

OBS! Förköp gäller när vi håller till på Sara. 150.- för medlemmar, 200.- för övriga. Köp biljett –> HÄR eller på Visit Skellefteå. För biljettköp via Visit Skellefteå tillkommer en extra serviceavgift


Tisdag 2024-02-27 19:30 Sara kulturhus
Boston tipsar: Ida Nielsen & The Funkbots

Basvirtuosen Ida Nielsen tar med sitt band The Funkbots och besöker Sara kulturhus!

Ida som är känd från samarbeten med storheter som bland annat Prince, kommer att leverera en kväll fylld av hög energi och oldschool funk, kryddad med hiphop och reggae. En kväll där starka melodier och bas står i centrum!⁠

Konserten omfattas av Sara kulturhus Jazzabonemang. Läs mer om det –> HÄR


Lördag 2024-03-02 13:00 DFC
Emmalisa Hallander

Emmalisa Hallander är ett av Sveriges senaste stjärnskott på jazzhimlen. Under senaste året har 24-åriga vokalisten spelat på ett fullsatt Fasching i eget namn, turnerat med Peter Asplund, sjungit som solist med Stockholm Jazz Orchestra, mottagit stipendier från KMA, STIM och Sverker och Birgittas Stipendiefond, gjort sig ett namn bland Stockholms jazzelit och inte minst producerat och släppt sin debutskiva. ’Have a Look Inside’ kom i mars 2023 på Varva Records och har fått mycket uppmärksamhet av lyssnare och press. 

Emmalisa Hallander – sång, Filip Ekestubbe – piano, Niklas Fernqvist – bas och Henrik Jäderberg – trummor.

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Lördag 2024-03-09 13:00 DFC Jazzkafé med två band
Skellefteå saxkvartett / Oliva Schönfeldt med Dick Grubbströms kvartett.

Skellefteå saxofonkvartett.
Fyra saxofoner, that’s it!
Musik av Mingus, Monk och Mancini. m.fl.

Jan-Erik Sundqvist, alt och sopransax
Ingrid Arvidsson, altsax
Lage Johansson, tenorsax
Stefan Lindberg, baritonsax

Att spela med fyra ensamma saxofoner
är en utmanande men trevlig musikform.
Olivia Schönfeldt och Dick Grubbström kvartett
Olivia har sjungit några ggr som gäst hos oss för
några år sedan.
Nu är hon tillbaka och kör ett set tillsammans
med Dick Grubbströms kvartett. Musikaliskt blir det lite
blandat med något ur den klassiska ”American
songbook” och lite eget material.

För er som har Spotify kan ni lyssna till den EP
som Oliva gjort.
Klicka –> HÄR

Lördag 2024-03-09 20:00 Sara
Boston tipsar: Modern Standards Supergroup

MODERN STANDARDS SUPERGROUP
feat. Ernie Watts, Niels Lan Doky, Darryl Jones & Harvey Mason. som tar dig med på en resa baserad på Niels Lan Doky International Jazz Collectives framstående koncept, Jazz/Takes, som har varit en succé på Louisiana Museum of Modern Art. Denna supergrupp levererar en dynamisk blandning av egna kompositioner och jazztolkningar av ikoniska låtar från psykedelisk rock till dagens pophits.

Konserten omfattas av Sara kulturhus Jazzabonemang. Läs mer om det –> HÄR


Lördag 2024-03-16 13:00 DFC
En hyllning till Etta James. Bandet Live med Ann-Sofie Lindegren.

Bild: Tord Janzén

Etta James var en amerikansk sångerska (1938 – 2012). Hon sjöng företrädesvis blues- och rhythm and blues. James slog igenom 1955 med singeln The Wallflower, efter att ha upptäckts av Johnny Otis. 1960 skrev hon på för skivbolaget Chess Records och släppte en rad hitlåtar. Mest känd var hon kanske för hiten ”At Last” från 1961. Etta James valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1993 och i Blues Hall of Fame 2001. Hon tilldelades 2003 Grammy Lifetime Achievement Award. (Bild Roland Godefroy)

Musikanter i bandet är Ann-Sofie Lindegren – Vokal, Eilert Norberg – Keyboards, Mats Åkerström och Jan-Erik “Sunke” Sundqvist – saxar, Hans Nyström – Bas, Torsten Andersson-Trummor, Tord Janzén – Gitarr och kapellmästare.

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Torsdag 2024-03-21 18:30 Stigs konditori Årsmöte

Samtliga medlemmar kallas till årsmöte i Jazzklubben Boston rubricerade datum. Klubben bjuder som vanligt på fika och förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar har vi möjlighet att snacka lite jazz och bolla framtida idéer för jazzklubben.


Söndag 2024-03-24 19:00 Sara scen 2
Storband på svenska – Skellefteå Big Band spelar Evert Taube och svenska jazzklassiker

Evert Taubes musik har vi ju alltid nära våra hjärtan och den har i mångt och mycket definierat vår svenska sommar, med låtar som Calle Schewens vals, Sjösalavals, med flera.
Och nu, mitt i den snöiga vintern, kan Skellefteå Big Band bjuda in till en konsert med Taube i storbandstappning! Och inte nog med det – vi spelar också låtar förknippade med några av våra största svenska jazzhjältar.
Sångsolister är Hans-Olov Furberg, bördig från Skellefteå, och vår egen Ulrica Lundmark. Bandet leds av Åsa Granlund Jonsson.
Konsertens gästsolist Hans-Olov Furberg har sina rötter i Skellefteå. Efter utbildning vid musikhögskolan i Piteå har han arbetat med musik och kultur i många former, både som lärare,kompositör, pianist och sångsolist. Han är en välkänd musikprofil i Västernorrland, där han varit bosatt och verksam sedan 1990-talet.
Arrangemangen på melodier av Evert Taube uppfördes med Hans-Olov som solist för första gången våren 2023.

Biljetter köper du på nätet eller på Visit Skellefteå. Jazzklubbens medlemmar: 225 kr. Övriga: 275 kr. Skolungdom: 50 kr.

Länk till biljettköp –> HÄR


Lördag 2024-04-06 13:00 DFC,  Norrlands Jazzband.

Norrlands Jazzband kommer från Luleå och består av idel gamla jazzrävar som sedan flera år vet var skåpet skall stå om man säger så. Vi kan tänka oss att det är en del swing och bebop på repertoaren vilket vi välkomnar. Tommy Skotte – kontrabas, Johan Tegheim – piano, Jakob Sundell – trummor, Jan Lundberg – saxofoner och klarinett.

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Lördag 2024-04-13 13:00 DFC
Ababhemu Quartet med Karl-Martin Almqvist 

Kvartetten där Skandinavien möter Sydafrika. Den sydafrikanska pianisten Nduduzo Makhathini, signerad på det legendariska skivbolaget Blue Note, och den svenska tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist möttes 2014 och bildade tillsammans med den norska basisten Magne Thormodsæter och den sydafrikanska trumslagaren Ayanda Sikade kvartetten Ababhemu Quartet. Efter ett bejublat framträdande vid Ystad Sweden Jazz Festival 2022 gör kvartetten nu ett efterlängtat gästspel i länet. Det blir en eftermiddag med jazz förankrad i en sydafrikansk tradition och med inslag av influenser från amerikanskt 1960-tal i spåren av McCoy Tyner och John Coltrane.

Nduduzo Makhathini – piano, Karl-Martin Almqvist – saxofon, Magne Thormodsæter – bas och Ayanda Sikade – trummor.

Konserten ges i samarbete med:

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Lördag 2024-04-20 13:00 DFC SÅNGFROSSA

I dag bjuder vi in alla sångare vi känner i trakten till att sjunga en eller två valda melodier efter eget val. Det blir en salig blandning av gamla trygga standardlåtar och nyskrivna dito vet vi. Detta är alltså en fortsättning på ”saxfrossan” som vi hade för några år sedan. (Sedan kom pandemin och förstörde den tänkta fortsättningen) I skrivandes stund vet vi inte hur många sångfåglar vi får ihop men när man börjar räkna finns det många att bjuda in. På saxfrossan hade vi dryga dussinet deltagare från 8 till 80 år och vi kan tänka oss något liknande i dag. Ackompanjatörer blir delar av ”Boströmsbäckens vänner” som lovat vara på tårna hela dagen.

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Lördag 2024-04-27 13:00 DFC Mainland Jazz Collective

Mainland Jazz Collective. Från vänster i bild: Erik Tengholm (trumpet), Oscar Johansson Werre (trummor), Mikael Wilhelmsson (piano), Hannes Junestav (trombon), Leonard Werme (altsaxofon), Johan Tengholm (kontrabas). Foto: Truls Ingvoldstad

Mainland Jazz Collective (MJC) är en sextett som främst utmärker sig genom sina musikaliska arrangemang och ett slipat ensemblespel. Bandets gedigna repertoar av genomarbetade arrangemang är uteslutande skrivna av dess medlemmar, vare sig det handlar om egna kompositioner, eller gamla låtar som har bearbetats. Ända sedan Mainland Jazz Collective bildades 2015 har gruppen regelbundet skapat ny musik. Detta har medfört en ständigt uppdaterad repertoar, som tydligt grundar sig i jazztraditionen och etablerar gruppens säregna sound, samtidigt som den är stilmässigt varierad, händelserik och lekfull. Självklart lyfts också alla bandmedlemmarnas personliga uttryck fram, både som solister, kompositörer och arrangörer.

När Mainland Jazz Collective bildades var det av en grupp hängivna unga musiker som sedan dess har etablerat sig på allvar inom den svenska jazzscenen, bland annat genom medverkan i flera av landets mest framstående jazzgrupper. Norrbotten Big Band, Stockholm Jazz Orchestra, Bohuslän Big Band och Blue House Jazz Orchestra, hör till några av de sammanhang som man kan höra musikerna från Mainland Jazz Collective i.

Välkomna till vårens sista programpunkt!

Entré 125.- för medlemmar, 175.- för övriga. Ungdom och ledsagare gratis. Entré endast vid dörren.


Söndag 2024-05-05 19:00 Sara
Boston tipsar: Amanda Ginsburg

Sångerskan och låtskrivaren Amanda Ginsburg är tillbaka med sitt tredje album! På ”Tur att vi kan skratta” bjuder hon återigen in lyssnaren till sin svängigt melodiska jazz på svenska, men lyssnaren kan också ana en syrlig självdistans mitt i det varma och vardagliga betraktelserna. Tillsammans med sin vapendragare Filip Ekestubbe (piano) och de danska musikerna Snorre Kirk (trummor) och Anders Fjeldsted (kontrabas) bjuder Amanda publiken till en kväll av värme, lite vemod och en hel del humor.

– Att skratta är något av det mest avväpnande som finns. Jag hoppas att vi ska skratta tillsammans!

Konserten omfattas av Sara kulturhus Jazzabonemang. Läs mer om det –> HÄR