Jazzklubbens första år

Här kommer berättelsen om Boston första år. Sammanställt av Birgit Eriksson som var med som en av grundarna. Trevlig läsning!

Jazzklubben Boston – en kort sammanfattning av de första åren

I februari 1993 träffades en liten skara jazzintresserade (på Kulturkontorets initiativ!) för att diskutera möjligheterna att dra igång en jazzförening i Skellefteå. Året innan hade en konsert i Anderstorpsaulan arrangerad av Wobbling Woodwinds med Ulf Johansson (numera Johansson-Werre) som gästsolist gjort succé och dragit stor publik. Det hade börjat pratas jazz i stan och det låg i luften att skellefteborna suktade efter mera levande jazzmusik.

Resultatet av denna träff blev storartat! Stan fick på kort tid både en jazzklubb och ett fristående jazzcafé. Litet om jazzcaféet återfinns i slutet av detta dokument, som i huvudsak ska handla om Jazzklubben Boston.

Jazzklubben Boston – hur det hela startade

Efter februariträffen började fyra av dem som var där arbeta med att dra upp riktlinjer för en jazzklubb och förbereda ett upptaktsmöte där klubben formellt skulle startas. De fyra i arbetsgruppen var Roland Granskog, Göran Pilström, Birgit Eriksson och Gunilla Östergren. Den 26 april 1993 bildades så Jazzklubben Boston (namnet togs från ett uppskattat danshak som låg där hamburgerbaren Max nu återfinns) vid ett möte i Folkparken där Wobbling Woodwinds var det stora dragplåstret efter mötesförhandlingarna. Mötet hade föregåtts av intensiva PR-kampanjer – affischer, annons i Norran, via jazzcaféet etc. Det kom också mycket folk och när kvällen var slut hade den nystartade jazzklubben 133 medlemmar.

Första styrelsen bestod förutom de fyra ovannämnda av Assar Lindqvist, Erling Östberg och Rune Bergström. Ordförande var Roland. Endast Rune hade musikerbakgrund, de övriga var duktiga administratörer med bra nätverk och stort jazzintresse.

Första säsongen – rivstart!
Under 1993 hann Boston med sex arrangemang:
Augusti – bussresa till Nordic Swing Festival i Umeå
bo042September – konsert med Elmer Granlunds kvintett som stomme och Shiny Stockings (tre systrar Granlund) samt Thomas Nyström.
Oktober – Mats Holmqvists Stora Stygga med Tommy Körberg
Oktober – Norrbotten Big Band under ledning av Maria Schneider
November – KMD (Konsert/Mat/Dans) på Statt med Wobbling Woodwinds
November – En trio med Hacke Björkstén, Ulf Johansson, Tord Larsson

Några bilder från året finns här: –> 1993

När 1993 var till ända hade klubben 438 medlemmar och drygt 30.000 i kassan. Marknadsföringen hade varit offensiv med program utlagda i offentliga lokaler, affischering vid samtliga arrangemang, arbetsplatsombud på stora arbetsplatser, pressinformation till lokaltidningarna etc.

bo043Bostonåret 1994
Februari – Chapter 2 = Nils Landgren och Johan Norberg
Februari – KMD på Statt med WW (på begäran av alla som inte rymdes i nov.)
Mars – Svend Asmussens Quartet
Mars – Monica Borrfors kvintett
April – Årsmöte med konsert av Skellefteå Big Band
September – Jerker Lindströms sextett
September – Centrumkvartetten (från Umeå)
September – Kjell Öhman Organ Grinders med Claes Jansson
Oktober – Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio (indonesisk-holländsk grupp, mycket exotiskt)
Oktober – Wobbling Woodwinds med Lars Erstrand
November – KMD på Statt med Leif Kronlund Norr
November – Mikael Råberg Big Band med Deborah Brown
November – ”Frank Sinatra-afton” med Skellefteå Big Band och Hayati Kafé

Samtliga av höstens arrangemang – utom mat-och-danskvällen på Statt – gick med förlust. Trots det hade Boston vid årets slut gjort ett plusresultat på nästan 80.000. Medlemsvärvningen hade varit intensiv och jazzklubben hade nu prick 600 medlemmar.

Bostonåret 1995 – det år då Skellefteå firade 150-årsjubileum
Efter två år som ordförande avgick Roland Granskog och ersattes av Thomas Krantz. En annan som blev ny i styrelsen vid årsmötet i april var Ulf Degerman.Det här året lämnades ekonomiskt bidrag till jazzcaféet som fortfarande hade gratis entré.

Tillsammans med Urkraft försökte sig klubben också på ett par ”ungdomsarrangemang”  för att försöka fånga upp en ny generation jazzälskare. (Det gick inget vidare.)

Årets program:
Februari – Esbjörn Svensson  Trio med Lena Nyberg
Mars – Svante Thuresson med Norrbotten Big Band
Mars – Svend Asmussen Quartet (da capo på allmän – även musikernas! – begäran)
Mars – Skellefteå Big Band med Taifun Sagesen
Mars – Robert Nordmark Quintet
April – Chapter 2 dvs Nils Landgren och Johan Norberg
April – Peter Asplund Quintet
Maj – Jan Allan, Georg Riedel, Kjell Öhman, Claes Jansson
September – Putte Wickman, Rune Gustafsson, Aage Tangaard, Jesper Lundgaard
Oktober – Wobbling Woodwinds med Jesper Thilo
Oktober – Out of Town
November – KMD med Umeå Grand Orchestra och Kicki Enqvist
December – Hector Bingert Latin Lover

Ett visst avtapp av medlemmar noterades under året men 533 trogna fanns kvar och stöttade klubben. Som trots många konserter med rätt dyra artister åter kunde redovisa ett överskott av verksamheten (mycket tack vare ett speciellt bidrag av kommunens jubileumskommitté för extra satsningar under jubileumsåret).

Bostonåret 1996
Detta var startåret för den så populära Lussejazzen på Folkparken. Gästartister var en gospelkvartett från Zambia (!), helt oförglömliga. Det var en stor artikel i Norran om evenemanget.

I april introducerade Boston dessutom ett nytt begrepp, ”Skellefteå svänger”, med en dixielandgala. Det blev en heldag med musik på stan och konserter på Folkparken på kvällen, bl a av John Pohlmans Nyhetsbandet och Sveriges Jazzband. Av övriga konserter under året kan nämnas att Bosse Broberg  med kvintett gästade Boston under våren, liksom en högklassig konstellation av trombonisterna Ulf Johansson och Olle Holmqvist med kompet Ronnie Gardiner, Andreas Pettersson och Tommy Jonsson. Höstutbudet gick inte heller av för hackor: Charlie Norman Trio samt Art Farmer med Peter Almqvist Trio. Urkraftsamarbetet fortsatte – en ordentlig förlustaffär. Vi prövade också med jamkvällar med lokala musiker på M/S Norway på måndagkvällar. Jazzcaféet fick även detta år ett ekonomiskt bidrag. För första gången slutade året med ett minusresultat och styrelsen fruktade att den höga ambitionsnivån med åtföljande höga kostnader för gästande musiker inte skulle kunna upprätthållas.

Bostonåret 1997
Kulturkrogen vid järnvägsstationen var en ny företeelse och jazzklubben bokade in några onsdagkvällar i den lokalen. Där fanns bar, restaurang och dansgolv så såväl SBB som BBB bokades. ”Skellefteå Svänger” arrangerades även detta år i april med nostalgitema. Återuppväckta Yngves, Kvintett 61, Acke Kärrs, med Olle Holmkvist och Anki Hedmark m fl spelade på Folkets Park en oförglömlig lördag i april. I entrén fanns också en fotoutställning med musikerbilder och annonser från den tiden det begav sig. Den uppskattades mycket.

Bostonåret 1998
Skellefteå Svänger hade Jan Lundgren trio som dragplåster. Evenemanget drog dock mindre publik än tidigare och det blev också sista året som det anordnades. Allhelgonadansen (KMD) gick däremot vid det här laget som på räls, likaså Lussejazzen som detta år hade Frank Sinatra-stuk. Monica Dominique gästade jazzklubben under våren och hade kokat ihop en spännande mix ur sin breda repertoar. Ett par Pulsslagsarrangemang  hakade klubben på, med sedvanlig ekonomisk förlust som följd. Men helåret gav trots allt ett litet netto, helt och hållet beroende på den starka Lussejazzen.

Bostonåret 1999
Inget Skellefteå Svänger detta år alltså, men KMD till Allhelgona på Statt och Lussejazzen drog fortfarande väldigt mycket folk. Bland besökande musiker detta år kan nämnas Jan Allan, Hacke Björksten, Esbjörn Svenssons Trio. I ett samarrangemang bjöds skellefteborna också på storbandsjazz med Stockholm Jazz Orchestra med Bob Mintzer – en utmärkt konsert vill jag minnas

Bostonåret 2000
Den stora satsningen detta år var ”Åter i stan” i april, jazzmusiker med rötter i  Skellefteå musikskola/musikgymnasium som hämtades hem  till en fest över två dagar: jazzpub på fredag på Statt med Hans Åkesson kvartett (inkl Magnus Gran och Anders Löfgren), Jonny Enqvist m komp, Mattias Lejdal kvintett. Lördagkväll på Folkparken; mat samt dans till SBB förstärkt med hemvändare. Mycket lyckad helg. Under hösten arrangerades ett antal pubkvällar på Statt med olika musiker,  bl a systrarna Hammar i en bra konsert liksom Magnus Lindgren Quartet. Jan Lundgren gästade stan igen och spelade med Wobbling Woodwinds. Lussejazzen förstås. Däremot ställdes Allhelgona-KMD in och togs sedan inte upp igen.

Bostonåret 2001 och därefter
Under 2001 lämnade jag (Birgit Eriksson) styrelsen och har därför inte några protokoll eller andra handlingar från tiden därefter. Den krassa ekonomiska verkligheten satte förstås stopp för många av de högtflygande planer som jazzklubben hade under sina första år men sammantaget har idealisterna i styrelsens samtliga skepnader gjort en helgjuten insats och hållit jazzgrytan kokande i 15 år nu.

Styrelseordförande i Jazzklubben Boston
1993-1994  Roland Granskog
1995-1998  Thomas Krantz
1999-2006  Ulf Degerman
2007-     Mats Åkerström

bo029
Eskil Columbus på Elmers Jazzkafé

Elmers jazzcafé
Elmer Granlund, som vid träffen i februari 1993 just återvänt till Skellefteå, startade sitt jazzcafé redan några veckor senare och höll till på Malmiabaren (numera Balzac) med ett husband som förutom Elmer själv bestod av Tor och Erik Holmström, Magnus Bergner, Peter Lindqvist och Annika Granlund. Elmer drev sitt jazzcafé fram till sitt frånfälle då jazzklubben Boston tog över.

Caféets fasta husband upplöstes efter ett par säsonger och Elmer började blanda upp lösare sammansatta lokala band med gästartister, många av dem kända namn som Eskil Columbus, Ulf Johansson, Bertil Strandberg, Carin Lundin osv. Jazzcaféet hade fortfarande gratis entré och stöttades ekonomiskt av jazzklubben. Det började påverka publikuppslutningen till Bostons arrangemang negativt och också medlemsintäkterna – varför betala när så mycket bra ändå är gratis? Samtidigt kändes det viktigast att bjuda skellefteborna på levande jazz och mindre viktigt i vems regi det var. Men efter de första åren av jazzklubbens verksamhet blev konserttillfällena färre i takt med att caféet tillgodosåg mångas behov av jazzmusik. När caféet började ta inträde (oklart när) upphörde också jazzklubbens ekonomiska stöd till caféet.

2008-02-25

Birgit Eriksson